Zó voorkom je uitstelgedrag

‘Ik doe het morgen wel’ of ‘Het hoeft toch pas volgende week af’. Waarschijnlijk herken je het wel. Je schuift je taken vooruit en stelt ze tot het laatste moment uit. Voor velen herkenbaar, maar niet altijd handig. Uitstelgedrag is het vermijden of uitstellen van taken die belangrijk zijn. We kennen allemaal die situatie waar we echt wat af moeten maken, maar vervolgens andere dingen gaan doen. Uitstelgedrag is eigenlijk alleen maar tijdverspilling. Het kan zorgen dat jij je erg slecht gaat voelen. En gaat vaak gepaard met veel stress, zorgen en soms zelfs zelfhaat. 

Onze hersenen zitten zo in elkaar dat we liever gelijk beloningen hebben dan later pas. Je hebt dus je huidige jij en een toekomstige jij. De toekomstige jij maakt plannen voor de toekomst, maar de huidige jij neemt het liefst beslissingen op basis van het moment waar je nu bent en de beloningen die nu te krijgen zijn. 

Mensen komen vaak pas in actie als de deadline heel dichtbij is of als je zoveel stress hebt dat je eindelijk maar eens aan de slag gaat. Het is belangrijk om even stil te staan, waarom je dit uitstelgedrag vertoont en hoe je dat de volgende keer kan voorkomen. 

  1. Onderneem actie: Het klinkt misschien simpel, maar zonder actie kom je niet van je uitstelgedrag af. Een truc is om je toekomstige- jij te veranderen naar de persoon die je nu bent door elke dag actie te ondernemen. Als je stapje voor stapje dingen doet kom je langzamerhand in de goede richting om je doelen te bereiken. Dat voelt pas goed!

  2. Zorg dat je weet waarvoor je het doet: Als je last hebt van uitstelgedrag is het goed om stil te staan bij waarom je doet wat je doet. Op deze manier blijf je gemotiveerd om door te gaan. Zorg er ook voor dat je continu wordt herinnerd aan je doel. Plak bijvoorbeeld foto’s of quotes op je spiegel van wat je wilt bereiken.

  3. Maak een lijstje: Om voor jezelf overzichtelijk te maken wat je nog moet doen is het handig om een lijstje te maken. Schrijf eerst de belangrijkste taken op en werk je lijstje stap voor stap af. Op deze manier krijg je een goed overzicht van wat je al gedaan hebt.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Steun ons!

Wij kunnen jouw donatie goed gebruiken! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren helpen. Alvast hartelijk dank!

Bedrag