Tips om voor je welzijn te zorgen

Met zo’n drukke en belangrijke taak, ben je soms vaak meer bezig met anderen, dan met jezelf. Dit terwijl het juist zo belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen! Tijd voor jezelf nemen heeft ontzettend veel voordelen voor je gemoedstoestand en productiviteit. 

 Hieronder zijn 6 tips om je te inspireren hoe je als leraar je welzijn kunt verbeteren:

 

  1. Praat met een ander: Als je veel stress ervaart kan, het goed zijn om met je naaste of collega’s te praten. Op deze manier kun je begrip krijgen en tips uitwisselen over hoe je je stress kunt verminderen. 

 

  1. Probeer privé en werk te scheiden: Probeer werk zoveel mogelijk op werk te laten. Als docent ben je geneigd om altijd aan te staan en soms wordt dit ook van je verwacht. Probeer hierin je grenzen te stellen. Laat als je thuis bent je werkmail bijvoorbeeld even voor wat het is. Probeer je tijd goed in te delen zodat je als je thuis bent ook echt kan ontspannen. Heb jij een whatsappgroep met je klas? Misschien is het dan bijvoorbeeld een goed idee om een werktelefoon en privé telefoon te hebben. Of een Whatsapp Business Account aan te maken. Zodat je niet nog allemaal berichten van werk krijgt als je thuis bent. 

 

  1. Slaap genoeg: Genoeg slaap zorgt ervoor dat je productiever bent gedurende de dag en je beter voelt. Je hebt gemiddeld 8 uur slaap nodig per nacht, dus probeer een goed slaapritme te houden in je routine.

 

  1. Eet gezond: Je lichaam kan pas optimaal presteren met de juiste voedingsstoffen. Probeer daarom je lichaam dit ook te gunnen! Probeer zo goed mogelijk gezond en gebalanceerd te eten. Dat kan al door op hele kleine dingen te letten. 

 

  1. Beweeg: Probeer elke dag een half uurtje te bewegen. Je kunt bijvoorbeeld naar de sportschool gaan, maar ook gewoon een wandeling maken kan veel goeds doen. Bij sporten komt het geluk stofje endorfine vrij, waardoor je je direct beter voelt.

 

  1. Tijd voor jezelf: als je last hebt van veel stress, kan het nodig zijn om even je werk aan de kant te leggen en tijd voor jezelf te nemen.  Ga bijvoorbeeld 10 minuutjes lopen of luister relaxende muziek. Probeer tijdens dit moment echt even je computer en telefoon te laten voor wat het is en jezelf volledig de aandacht te gunnen.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Steun ons!

Wij kunnen jouw donatie goed gebruiken! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren helpen. Alvast hartelijk dank!

Bedrag