Efficiënt werken

Als leraar kan je het soms ontzettend druk hebben. Je wilt voorkomen je te veel hooi op je vork neemt en het overzicht kwijt raakt. Daarom kan het fijn zijn om je taken zo efficiënt mogelijk te verdelen. Op deze manier is het overzichtelijk voor jou, wat je moet doen en kan je je taken één voor één afronden. Het kan soms moeilijk zijn om je te weten waar je moet beginnen. Daarom geven we hieronder een paar tips voor hoe je je taken goed kan prioriteren.

Het kan helpen om je taken te verdelen in een van de drie volgende categorieën:

1. Dringend en belangrijk
De dringende en belangrijke taken kan je het beste gelijk doen. Het is fijn om deze achter de rug te hebben. Wanneer je andere taken eerst gaat doen, kan het namelijk zijn dat je met de andere belangrijke taken nog in je achterhoofd zit, waardoor je onnodig stress ervaart. Onder deze taken vallen meestal zaken zoals contact opnemen met collega’s, ouders, leerlingen, interviews, belangrijke deadlines, nakijken en ander noodzakelijk werk.

2. Minder dringend en belangrijk
Op de tweede plek komen de taken die minder dringend, maar wel belangrijk zijn. Deze hebben dus meestal niet zoveel haast, maar zijn wel belangrijk voor jou als persoon of voor je leerlingen. Daarom is het goed dat je deze taken niet als laatste doet. Onder deze taken vallen bijvoorbeeld, je lessen plannen, reflecties en evaluaties, maar bijvoorbeeld ook het opbouwen van goede banden en tijd voor jezelf nemen.

3. Dringend en minder belangrijk 
Als derde is het handig om de dringende, maar minder belangrijke taken af te ronden. Deze zijn niet je grootste prioriteit. Hierdoor hoeven ze niet je hele dag in beslag nemen. Het is natuurlijk moeilijk om te zeggen dat ze niet belangrijk zijn, maar je moet het zien in verhouding tot de andere taken. Onder deze taken vallen meestal (minder urgente) e-mails beantwoorden, papierwerk, extra taken en meetings.

 4. Minder dringend en minder belangrijk
De niet dringende en niet belangrijke taken kan je natuurlijk het beste tot het laatste bewaren. In dit geval is het ook minder erg wanneer er geen tijd meer voor is.

Om dit allemaal goed uit te voeren, kan het helpen om een methode te hebben die voor jou goed werkt. Schrijf bijvoorbeeld alles op een uitveeg bord, download een app waarin je een to do list kunt maken of maak gebruik van stickey notes. Daarnaast is het handig om een duidelijk overzicht te maken van wat je elke week moet doen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hou er rekening mee dat je eigenlijk maar vijf dingen in je werkgeheugen kunt plaatsen. Door je taken op te schrijven, zit je hoofd minder vol, waardoor je meer ruimte hebt om efficiënt te werken.

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Steun ons!

Wij kunnen jouw donatie goed gebruiken! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren helpen. Alvast hartelijk dank!

Bedrag