Sociaal emotioneel leren

Het stimuleren van sociaal emotionele ontwikkeling bij leerlingen kan voordelen hebben voor veel aspecten in het verdere leven. Het draagt bij aan de leerprestaties en het goed functioneren in de toekomst. Buiten dat, helpen de vaardigheden die je leert ook bij het opbouwen van relaties met anderen. Het is belangrijk dat je emoties bij jezelf en anderen kunt herkennen. Op deze manier kun je goed voor anderen zorgen, je emoties onder controle houden, gezonde relaties aan gaan en goede beslissingen nemen. 

Ook in het onderwijs zou het dus heel bevorderlijk zijn, als deze onderwerpen meer op de voorgrond komen te staan en een balans te vinden tussen academische en sociaal- emotionele vaardigheden. Sociaal- emotioneel leren heeft namelijk de volgende voordelen:

  • Leerlingen worden socialer 
  • Leerlingen worden zelfverzekerder
  • Het aantal gedragsproblemen neemt af
  • De schoolresultaten verbeteren
  • Minder stress
  • Betere houding naar anderen

Leren en gedrag zijn met elkaar verbonden. Als een leerling lekker in zijn/haar vel zit worden de schoolresultaten ook een stuk beter. Veel leerlingen hebben problemen, omdat ze te weinig besef hebben van wat er in hun lichaam speelt. Sommige signalen die je lichaam geeft (hoofdpijn, gespannen spieren etc.) worden niet herkend door de leerlingen, maar zorgen er wel voor dat ze zich onprettig voelen. Dit kan ervoor zorgen dat ze zich op een agressieve manier gaan uiten, om van deze gevoelens af te komen. Veel van de gedragsproblemen komen dus door een tekort aan zelfbesef en zelfmanagement. Hierom is belangrijk dat leerlingen het volgende leren:

  • Lichaamssignalen kunnen herkennen
  • Die signalen kunnen benoemen
  • Op een gepaste manier reageren

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Steun ons!

Wij kunnen jouw donatie goed gebruiken! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren helpen. Alvast hartelijk dank!

Bedrag