‘Slecht gedrag’: Is er misschien meer aan de hand?

Wanneer een kind zich continu ‘slecht’ gedraagt en de regels overtreedt, kan je misschien geneigd zijn, de leerling te omschrijven als het “lastige kind”. Soms kan het echter zo zijn dat dit gedrag ergens vandaan komt en er meer aan de hand is, dan waar jij je bewust van bent. Is er misschien een andere oorzaak voor dit gedrag?

Hieronder staan wat tips bedoeld om je te inspireren, hoe je hier mee om kunt gaan:

  1. Probeer het gedrag los te zien van het kind: Probeer erachter te komen wat de achterliggende reden is van het gedrag. Vaak speelt er meer dan je weet. Een kind gedraagt zich waarschijnlijk niet op deze manier, omdat hij/zij dat leuk vindt. Een manier om hierachter te komen is om open met het kind te communiceren, bijvoorbeeld door op een rustig moment vragen te stellen zoals “kan je mij uitleggen hoe jij je voelt en waarom jij je zo gedraagt?” of “hoe denk je dat jij je de volgende beter kunt gedragen?”

     

  2. Een positieve leeromgeving: Wanneer je weet waarom een kind zich op een bepaalde manier gedraagt, kun je kijken of je de leeromgeving aan kunt passen. Probeer, bijvoorbeeld, positief gedrag aan te moedigen om een fijne sfeer te creëren. Het is belangrijk om leerlingen met respect te behandelen en hiermee vertrouwen te creëren. Kinderen die zich gelukkig en gesteund voelen, zullen meer hun best doen om dat te behouden.

     

  3. Bouwen naar een fijne band: Investeren in sterke relaties met leerlingen en hun ouders, kan enorm veel inzicht en hulp bieden. Ouders van kinderen die lastig zijn, zullen het gedrag thuis bij hun kind misschien ook herkennen. Samen kunnen jullie elkaar inspireren, steunen en zoeken naar oplossingen voor hoe je de situatie het beste kunt aanpakken. Zo kunnen jullie krachten bundelen.

     

  4. Altijd blijven leren: Als docent kun je ook heel veel leren van het gedrag van de kinderen in jouw klas. Door hiervoor open te staan kun je jouw probleemoplossende vaardigheden vergroten en je leer je geduldig te zijn. Dit kan jou op lange termijn verder helpen. 

Probeer dus vooral te kijken wat er schuilt achter het gedrag van een kind. Vaak is er meer aan de hand dan je denkt. Uiteraard is niet elke situatie en elk kind anders. Daarom is er vaak niet één manier om bepaalde zaken aan te pakken. Toch kan het daarom fijn zijn jezelf te inspireren. Uiteindelijk hebben zowel kinderen als leraren op scholen een fijne en veilige leeromgeving nodig. 

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Steun ons!

Wij kunnen jouw donatie goed gebruiken! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren helpen. Alvast hartelijk dank!

Bedrag