7 tips om goed voor de mentale gezondheid van je kind te zorgen

Voor een ouder is het natuurlijk vreselijk als het slecht gaat met de mentale gezondheid van je kind. Het is normaal dat kinderen zich soms slecht voelen, maar het is wel belangrijk dat je het goed in de gaten houdt en weet hoe je er het beste mee om kan gaan. Iedereen is anders en daardoor uiten mentale problemen zich ook bij iedereen anders. Denk hierbij aan gedragsveranderingen, snel moe zijn, lagere cijfers en geen honger meer hebben. Er zijn kleine dingen die je kunt doen om je kind op weg te helpen naar een goede mentale gezondheid.

  1. Zorg ervoor dat het normaal voelt voor je kind om over emoties te praten: Het is belangrijk dat kinderen zich vrij voelen om open en eerlijk over hun gevoelens te praten. Dan wordt het voor hen ook makkelijker om hulp te vragen als ze dat nodig hebben.

  1. Luister: Het is belangrijk dat je actief luistert als je kind over gevoelens praat. Probeer niet afgeleid te raken maar laat ze merken dat ze gehoord worden.

  1. Schakel professionele hulp in: Als je denkt dat jij niet genoeg hulp kan bieden is het misschien goed om een deskundige in te schakelen. Die kan namelijk goed helpen bij mentale problemen.

  1. Zorg dat het goed met jezelf gaat: Het is belangrijk dat je als ouder goed voor jezelf zorgt. Kinderen zien hun ouders namelijk vaak als voorbeeld. Dit betekent dat ze leren omgaan met hun emoties aan de hand van hoe hun ouders dat doen. Als je als ouder goed omgaat met je emoties is de kans groter dat je kind dat ook doet. 

  1.  Doe leuke dingen samen: Goede binding met je kind kan nooit kwaad. Als je leuke dingen doen, zorgt het er ook voor dat je kind afleiding heeft en even aan wat anders kan denken. Ook kan een versterkte band zorgen voor meer vertrouwen en openheid.

  1. Let op wat je zegt: Probeer je kind niet het gevoel te geven dat hij/zij overdrijft. Vermijd dus dingen zoals “het valt wel mee” of “er zijn ergere dingen”. Laat de gevoelens van je kind altijd in hun waarden. Hoe groot of klein het probleem ook is, het is fijn om je gehoord te voelen.

  1. Neem een beetje druk weg van je kind: Een kind kan veel druk ervaren en zeker wanneer hij/ zij zich mentaal niet goed voelt. Help waar mogelijk met bepaalde taken of breng je kind een keer naar school. Soms zijn die dingen heel zwaar voor je kind en daarmee helpen zou al heel fijn voor ze.

 

 

 

 


Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Steun ons!

Wij kunnen jouw donatie goed gebruiken! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren helpen. Alvast hartelijk dank!

Bedrag