6 tips om je kind meer zelfvertrouwen te geven

Als ouder wil je niet dat jouw kind onzeker is. Je gunt hem of haar al het zelfvertrouwen van de wereld. Het is belangrijk voor een kind om zelfvertrouwen te hebben. Dit zorgt er namelijk voor dat ze minder snel situaties uit de weg gaan en uitdagingen aan durven. Het is belangrijk dat jongeren fouten durven maken en daarvan leren in plaats van dat ze zichzelf naar beneden halen. Als ouder kan je veel invloed hebben op het zelfvertrouwen van je kind. Hier vind je tips om jouw kind hier een handje bij te helpen:

  1. Leer aan dat het oké is om fouten te maken: Het is belangrijk dat jouw kind de ruimte krijgt om fouten te maken, zonder dat ze daar hard voor worden gestraft. Als een kind de mentaliteit krijgt “van fouten leer je’ zullen zij zich minder slecht voelen als ze een keer iets fout doen en zullen ze sneller open staan voor nieuwe uitdagingen.

  2. Vergelijk je kind nooit met anderen: Probeer jouw kind nooit te vergelijken met andere kinderen. Als jij je kind gaat vergelijken met anderen gaan ze dat waarschijnlijk zelf ook doen. Dit maakt een kind alleen maar onzekerder over zichzelf omdat ze het gevoel kunnen krijgen dat ze niet goed genoeg zijn.

  3. Praat positief over jezelf: Als je jezelf continu afkraakt in de buurt van je kind is de kans groter dat je kind dat over gaat nemen. Een kind ziet jouw meestal als voorbeeld  en zal jouw gedrag eerder kopiëren. Positief praten over jezelf is dus niet alleen beter voor jezelf, maar ook voor je kind.

  4. Luister naar je kind: Zorg ervoor dat jouw kind zich gehoord voelt. Als een kind zich gehoord voelt krijgt hij/zij het gevoel dat wat ze zeggen er toe doet. Waardoor ze meer zelfvertrouwen krijgen in zichzelf en niet bang zijn om hun stem te laten horen.

  5. Laat je kind zelfstandig dingen doen: Kinderen krijgen meer zelfvertrouwen als ze zelf dingen kunnen oplossen en alleen kunnen doen. Daarnaast is het goed voor ze om zelf oplossingen te bedenken, omdat ze dan zelfstandiger worden en leren hoe ze verantwoordelijk om kunnen gaan met situaties.

  6. Geef je kind persoonlijke aandacht: Het is belangrijk dat jij je kind het gevoel geeft dat hij/zij belangrijk voor je is. Dit kun je doen door persoonlijke aandacht te geven en interesse te tonen. Dit is belangrijk voor het bouwen van zelfvertrouwen.

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Steun ons!

Wij kunnen jouw donatie goed gebruiken! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren helpen. Alvast hartelijk dank!

Bedrag