10 signalen iemand hulp nodig heeft

Mentale problemen voelen en uiten zich voor iedereen anders. Je wilt dat de mensen om je heen gelukkig zijn en ze daarom zo goed mogelijk helpen. Om hier mee te beginnen is het fijn om te herkennen wanneer iemand hulp nodig heeft. Hieronder vind je 10 signalen om daarachter te komen:

  1. Het moeilijk hebben op school: Wanneer iemand het moeilijk heeft op school is het goed om te kijken of er meer aan de hand is. Denk hierbij aan lagere cijfers of zonder reden veel afwezig zijn. 

  2. Slecht slaapritme: Wanneer iemand een ongewone en ongezonde nachtrust heeft, kan dit een teken zijn, dat het niet goed met iemand gaat. Een ongezonde nachtrust is wanneer iemand bijvoorbeeld opeens veel slaapt of juist heel weinig. 

  3. Meer alcohol en drugsgebruik: Dat alcohol en drugsgebruik slecht is voor het lichaam is algemeen bekend. Alcohol en drugsgebruik kan ook de mentale gezondheid verslechteren. Als je een toename van gebruik bij iemand merkt, is het altijd verstandig om hulp te bieden.

  4. Veel boosheid: Plotselinge woede uitbarstingen of veel irritaties hebben, kunnen een teken zijn dat iemand niet lekker in zijn vel zit en hulp nodig heeft.

  5. Slecht voor jezelf zorgen: Slecht slapen, slecht eten, niet meer sporten of heel onhygiënisch leven, zijn allemaal signalen dat het niet goed gaat met iemand. Als deze dingen opvallen bij een ander, is het goed om in te grijpen.

  6. Luister naar je gevoel: Het is altijd belangrijk om naar je gevoel te luisteren. Als je het gevoel hebt dat iemand niet lekker in zijn vel zit, geef dat dan ook gehoor. Ook het gevoel van de ander kan een signaal zijn. Als iemand opeens heel onzeker lijkt of of zich hopeloos lijkt te voelen, kan dat betekenen dat je hulp nodig hebt.
  7. Veel alleen willen zijn: Alleen willen zijn is natuurlijk niet altijd slecht. Maar als iemand zich opeens gaat afzonderen, is er misschien meer aan de hand.

  8. Veel over de dood denken en praten: Veel praten over de dood of denken aan zelfmoord is een signaal dat er hulp nodig is. Als je merkt dat iemand aan zelfmoord denkt, moet je altijd de zelfmoordpreventielijn bellen. Dit nummer is 24/7 te bereiken (0800-0113)

  9. Roekeloos gedrag: Wanneer jou opvalt dat iemand in jouw omgeving roekeloos gedrag gaat vertonen, is het belangrijk om aan de bel te trekken. Denk hierbij aan het deelnemen van gevaarlijke activiteiten, zoals gevaarlijk autorijden of veel alcohol en drugs gebruik. En andere impulsieve acties die hij/zij normaal niet zou uitvoeren. 

  10. Situaties vermijden: Plekken vermijden met veel mensen, niet durven eten met anderen erbij en niet met het openbaar vervoer durven gaan zijn allemaal signalen dat er hulp nodig is.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Steun ons!

Wij kunnen jouw donatie goed gebruiken! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren helpen. Alvast hartelijk dank!

Bedrag