Wat is een relatie?

Als je het woord relatie hoort, denk je misschien meteen aan een liefdesrelatie. Hoewel dat ook een vorm van een relatie is, valt er nog veel meer onder het woord ‘relatie’. Een relatie is eigenlijk een verhouding tussen twee of meerdere personen. Je hebt dus verschillende soorten relaties. Denk hierbij aan liefdesrelaties, maar ook bijvoorbeeld aan vriendschappen, je klasgenoten, collega’s of de relatie met je familie. Het is belangrijk voor je mentale gezondheid om deze relaties op een gezonde manier te onderhouden. Een gezonde relatie houdt in dat iemand de beste versie van jou naar boven haalt en dat jij je fijn voelt bij een bepaald persoon. Als jij je altijd verdrietig voelt of continu het gevoel hebt dat je op je tenen moet lopen bij iemand, is het misschien geen gezonde relatie.  Relaties kunnen zowel een positief als een negatief effect hebben op je mentale gezondheid. Als jij niet het gevoel hebt dat je betekenisvolle relaties hebt met anderen, kan dit voor eenzaamheid zorgen. Dit kan als gevolg hebben dat je een slechte mentale gezondheid krijgt. Een goeie relatie zorgt er juist voor dat je minder stress ervaart en zelfs beter slaapt. Daarnaast verkleint een gezonde relatie de kans op depressie en is het belangrijk voor een gezonder hart en lichaam. Het is dus zeker de moeite waard om even goed te bekeken, hoe je dat nou aanpakt, zo’n relatie.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Steun ons!

Wij kunnen jouw donatie goed gebruiken! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren helpen. Alvast hartelijk dank!

Bedrag