Perfectionisme & faalangst

Als je aan jezelf merkt dat je vaak opziet tegen presenteren, ervan uitgaat dat je toch niet gaat slagen of alles perfect moet doen van jezelf, kan het zijn dat je last hebt van faalangst en perfectionisme. Wat beide overeenkomen is dat je hele hoge eisen aan jezelf stelt en het nooit genoeg is. Faalangst en perfectionisme komen vaak samen. Beiden kunnen veel impact hebben op je zelfvertrouwen.

Wat is het en hoe kan ik het herkennen? 

Soms ben je onzeker over veel dingen en is het lastig te herkennen waar dit precies aan ligt. Het kan zijn dat faalangst of perfectionisme dit veroorzaken. Faalangst betekent dat je bang bent om te falen. Perfectionisme betekent dat je alles perfect moet doen van jezelf.

 Kenmerken faalangst zijn:

  •       Zenuwen
  •       Bang voor de mening van anderen
  •       Negatieve gedachten
  •       Dagelijkse activiteiten zijn soms moeilijk
  •       Bang om fouten te maken

Kenmerken perfectionisme zijn:

  •       Je wilt dat alles perfect gaat
  •       Je wilt geen fouten maken
  •       Veel opzoek naar waardering
  •       Veel stress
  •       Een hoge druk op jezelf

  

Wat kan je doen?

 Als je last hebt van faalangst of perfectionisme is het altijd goed om professionele hulp in te schakelen. Dit zodat iemand die er echt verstand van heeft, je verder kan helpen. Er zijn gelukkig ook een aantal dingen die je zelf kunt doen:

1.    Kijk waar het vandaan komt: Probeer erachter te komen wat de oorzaak is van je faalangst en perfectionisme. Misschien kom je er wel achter waar die hoge eisen vandaan komen. Door de oorzaak te erkennen kan je beter met deze gevoelens omgaan. 

2.    Accepteer je gevoelens: Door te accepteren dat je last hebt van faalangst en perfectionisme kan je meer rust krijgen in je hoofd. Omdat zelfacceptatie al een grote stap is.

3.     Probeer je angst onder ogen te komen: Begin in kleine stapjes je angsten te overwinnen. Als je bijvoorbeeld een presentatie hebt kan je die eerst voor je ouders oefenen en dan steeds voor een groter groepje. Je zal zien dat hoe meer je het doet hoe makkelijker het wordt.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Steun ons!

Wij kunnen jouw donatie goed gebruiken! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren helpen. Alvast hartelijk dank!

Bedrag