Op deze manieren leer jij jezelf uiten

Jezelf leren uiten is ontzettend handig voor jezelf, maar ook voor anderen. Om een leven te leiden waar jij je goed bij voelt, is het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven en aan te geven wat jij wilt. Daarom is het van belang dat jij je emoties durft te uiten en dat jij in jezelf gelooft.

 Hieronder een paar tips en manieren om jezelf goed te kunnen uiten:

  1.     Leer jezelf kennen: Als jij jezelf goed kent, wordt het makkelijker jezelf naar anderen te uiten. Ook is het fijn omdat je dan beter weet wat je wilt in het leven en waar je behoefte aan hebt. Probeer daarom goed naar jezelf te luisteren en dat te ontdekken.

  1.     Stop je emoties niet weg: Het kan lastig zijn om goed met je emoties om te gaan. Toch is het belangrijk dat je ze voelt en observeert. Dat is namelijk dé manier, hoe je er mee om leert gaan. Door je emoties weg te stoppen wordt het alleen maar erger en leer je ze niet op een gezonde manier te uiten.

  1.     Schrijf je gevoelens op: Schrijf je gevoelens op. Wanneer je merkt dat je boos, verdrietig of heel blij bent, schrijf het op. Je leert jezelf hierdoor beter te begrijpen, omdat je weet wanneer jij bepaalde emoties voelt. Daarnaast zorgt het ervoor dat je alles even op een rijtje kunt krijgen.

  1.     Oefen hoe je jezelf gaat uiten: Soms kan het spannend zijn om jezelf te uiten naar iemand anders. Oefen daarom eerst even achter de schermen hoe jij jezelf gaat uiten. Vraag jezelf af wat je wil overbrengen en wat je wil bereiken. Ook laat je op het moment zelf dan niet je emoties de overhand nemen waardoor je vergeet wat je eigenlijk wou zeggen.

  1.     Praat vanuit de “ik” vorm: Door vanuit de “ik” vorm te praten kun je jezelf beter uiten. Mensen voelen zich daardoor ook minder snel aangevallen of beschuldigd van iets, omdat je vanuit jezelf en je eigen gevoel praat.
     
  1.     Doe iets creatiefs: Jezelf uiten kan natuurlijk op heel veel verschillende manieren. Het hoeft ook niet altijd verbaal te zijn. Je kan ook je ei kwijt door bijvoorbeeld te gaan schilderen of te dansen. Probeer erachter te komen wat voor jou de fijnste en veiligste manier is.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Steun ons!

Wij kunnen jouw donatie goed gebruiken! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren helpen. Alvast hartelijk dank!

Bedrag