Mentaal gezond eten? Hoe doe ik dat?

Dat gezond eten goed is voor je fysiek, is algemeen bekend. Veel mensen vergeten dat het ook super belangrijk is voor je mentale gezondheid. Wat en hoe je eet kan bijdragen aan hoe je je voelt. Slechte voeding kan zelfs een factor zijn voor de ontwikkeling van depressie. Ook zou een verandering in je eetpatroon de symptomen van depressie kunnen verminderen. Extra reden om jezelf even goed in te lezen!

 Zo blijkt dat bijvoorbeeld bewerkt voedsel of voedsel met veel suiker de kans, op depressie kunnen verhogen. Een eetpatroon die vooral bestaat uit plantaardige producten, zou die kans juist verlagen. Bij depressie merk je dat bepaalde neurotransmitters missen. Dit zorgt ervoor dat je eetlust, positieve emoties en concentratievermogen vermindert. Er zijn bepaalde voedingssupplementen die een positief effect hebben op je mentale gezondheid en depressieve gevoelens kunnen verminderen.  

 De volgende stoffen kunnen positief bijdragen aan je gevoel. Je kunt ze bijvoorbeeld tot je nemen met voedingssupplementen:

 •       Vitamine B12
 •       Zink
 •       Vitamine C 
 •       Magnesium
 •       Omega -3- vetzuren
 •       Vitamine E
 •       Foliumzuur
 •       Vitamine D

 Naast voedingssupplementen die je kunt nemen, is er ook ‘normale’ voeding die jouw mentale gezondheid een boost kunnen geven:

 •       Groenten
 •       Fruit
 •       Peulvruchten zoals bijvoorbeeld bonen 
 •       Volkoren producten
 •       Biologische producten
 •       Vette vis
 •       Ongezoete noten
 •       Olijfolie en boter 
 •       Eiwitten

Zoals genoemd zijn er ook een aantal stoffen en producten die je beter kunt vermijden::

 •       Bewerkt voedsel
 •       Suiker 
 •       Frisdrank

 Het effect van voeding op je mentale gezondheid is groter dan je denkt. Om je beter te voelen is het dus ontzettend belangrijk dat je let op wat je in je lichaam stopt en dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. Voeding is nou eenmaal echt de brandstof voor je lichaam en dus ook voor je hersenen. Twijfel je over jouw eetpatroon? Dan is het altijd goed om professionele hulp in te schakelen, als jij dat nodig hebt.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Steun ons!

Wij kunnen jouw donatie goed gebruiken! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren helpen. Alvast hartelijk dank!

Bedrag