Groepsdruk

Bijna iedereen heeft wel is te maken gehad met groepsdruk. In bijna elke groep komt het voor, zelfs zonder dat je het echt door hebt. Het is belangrijk dat je leert hoe je sterk staat en je aan je eigen grenzen houdt. 

Aan een groep zitten natuurlijk een hele hoop leuke voordelen. Bijvoorbeeld dat je elkaar hebt en voor elkaar klaarstaat. Daarnaast kan je veel van vrienden leren en kan je leuke dingen doen. 

Helaas kan het ook zo zijn dat je te veel druk ervaart om erbij te horen en daarom dingen doet waar je eigenlijk niet helemaal achter staat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan roken, drinken of het pesten van anderen. Veel mensen vinden het moeilijk om tegen de groep in te gaan omdat ze bang zijn om vrienden te verliezen.  In een groep doe je vaker dingen, die je normaal niet zou doen, dan wanneer je alleen bent. Dit komt vaak omdat je er graag bij wilt horen. Hieronder zijn een aantal tips hoe je beter met situaties van groepsdruk om kunt gaan:
 

  1.   Maak afspraken met jezelf: Het is belangrijk om duidelijke afspraken met jezelf te maken met wat je wel en niet wil. Als je dat goed op een rijtje hebt is het makkelijker om bij jezelf te blijven en je grenzen te trekken.

  1.   Neem iemand apart: Probeer de vriend/vriendin die jij het meest vertrouwt in te lichten over wat je dwars zit. Als diegene er hetzelfde over denkt, ben je niet alleen en kan je samen tegen de groep in gaan.

  1.   Maak nieuwe contacten: Als jij in een groep zit waarin iedereen dingen wil doen waar jij niet achter staat, is het misschien goed om buiten de groep wat nieuwe contacten te maken. Dan voel je je minder verplicht om bepaalde dingen te doen.

  1.   Durf nee te zeggen: Het kan eng zijn om nee te zeggen, maar zodra je het een keer hebt gedaan wordt het makkelijker. Daarnaast geeft het jou zelfvertrouwen als je voor jezelf opkomt. Vaak zal je merken dat de groep dit respecteert. Of je komt erachter dat iemand hetzelfde dacht, maar het niet als eerste durfde te zeggen.

  1.   Geef jezelf de tijd: Als je groep iets wil doen en je niet weet of jij het wel wil, moet je jezelf de tijd gunnen om daarover na te denken. Geef dan niet gelijk antwoord, maar denk er even over na.

 

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Steun ons!

Wij kunnen jouw donatie goed gebruiken! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren helpen. Alvast hartelijk dank!

Bedrag