8 tips om met stress om te leren gaan

Iedereen ervaart wel is stress. Het is echter niet goed als stress zich opgebouwd. Hoe langer je stress ervaart hoe moeilijker het kan worden om er vanaf te komen. Langdurige of chronische stress kan leiden tot overspannenheid of in ergere gevallen een burn- out. Dat wil je natuurlijk niet! Leer daarom meer, zodat je je stress de baas kunt zijn. 

Stress kan gepaard gaan met veel klachten en is vaak de oorzaak ervan. Voorbeelden van deze klachten zijn, vermoeid zijn, slechtere weerstand, pijnlijke spieren, hartkloppingen, concentratieproblemen, paniekaanvallen, vergeetachtig zijn, piekeren en geen zin hebben om dingen te doen.Een hele lijst dus, met dingen waar je liever niet mee te maken heeft.

Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om je stress te verminderen en dit lange, nare lijstje te voorkomen. Hieronder staan 8 tips die je kunnen helpen:

  1. Praat erover: Het is belangrijk dat je contact zoekt en praat met familie of vrienden. Zij kunnen jou een luisterend oor bieden. Soms kan praten er al voor zorgen dat je een beetje gekalmeerd raakt. 

  2. Meditatie: Door te mediteren kan je makkelijker rust vinden in jezelf. Een paar minuten waar je op je ademhaling focust en alleen maar even in het “nu” bent kan je al veel rust geven. 

  3. Sporten: Bij sporten komen de stoffen endorfine en BDNF vrij. Deze stofjes ondersteunen de hippocampus. De hippocampus zorgt voor een vermindering van de stof cortisol (Ook wel het stresshormoon genoemd). 

  4. Zorg goed voor jezelf: Het is natuurlijk altijd goed om goed voor jezelf te zorgen. Maar als je veel stress ervaart, zul je extra lief moeten zijn voor jezelf. Het is goed om een routine te blijven houden. Dit betekent goed eten en genoeg slapen. 

  5. Onthoud dat stress ook voorbij gaat: Als je gestrest bent heb je al gauw het gevoel dat het nooit meer weg gaat. Terwijl je gaat merken dat de intensiteit al gauw af neemt. 

  6. Doe iets wat je leuk vind: Door iets te doen wat je leuk vind kan je even afgeleid worden van je stress. Ga bijvoorbeeld even buiten wandelen of lees een boek. Alles wat je gedachten even verzet is goed. 

  7. Help iemand anders: Iemand anders helpen kan ervoor zorgen dat je de focus even van jezelf af haalt en op een ander legt. Dit kan ervoor zorgen dat je stress vermindert en je weer even naar het grotere plaatje kan kijken. 

  8. Drink geen alcohol en vermijd drugs: Op het moment kun je denken dat alcohol en drugs je gaan helpen omdat je ze afleiden, maar achteraf voel jij je alleen maar slechter hierdoor. Als je aan deze middelen begint, ben je namelijk veel verder van huis.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Steun ons!

Wij kunnen jouw donatie goed gebruiken! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren helpen. Alvast hartelijk dank!

Bedrag