8 tips om met hartbreuk om te gaan

Met een gebroken hart omgaan, is enorm lastig. Als je verliefd bent, ben je als het ware verslaafd aan iemand. Als het uitgaat moet je dan ook een soort afkicken van een persoon. Uit onderzoek blijkt zelfs dat bij een relatiebreuk dezelfde mechanismen in de hersenen activeert als bij een drugsverslaafde die moet afkicken. Er is dus helaas geen super makkelijke oplossing om in een klap van je liefdesverdriet af te zijn. Wel zijn er een aantal dingen die je kan doen om het proces te versnellen en zo goed mogelijk door te komen. Hieronder staan wat tips om beter met hartbreuk om te gaan:

  1.     Ga niet de sociale media stalken: Je hersenen moeten afkicken dus het is geen goed idee om jezelf continu aan die persoon te herinneren. Hoe moeilijk het ook is en hoe nieuwsgierig je ook bent, probeer jezelf te weerhouden. Je kunt iemands berichten bijvoorbeeld dempen. Dan krijg je geen berichten van je ex te zien, maar hoef je ook niet te ontvolgen.

  1.     Houd van jezelf: Behandel jezelf als je geliefde en je gaat je weer een stuk beter voelen. Koop mooie bloemen voor jezelf of neem jezelf op dates. Op deze manier ga je jezelf steeds meer liefhebben en realiseren dat je de ander niet nodig hebt om je goed te voelen.

  1.     Accepteer de emoties: Het heeft geen zin om de pijn weg te stoppen of te ontkennen. Hoe lastig het ook is, je zult door de pijn heen moeten gaan en het onder ogen komen. Op deze manier wordt de pijn steeds zachter.

 

  1.     Maak de relatie niet mooier dan hij was: Sommige mensen hebben snel de neiging alle ruzies te vergeten en alleen aan de mooie momenten te denken. Bedenk dat het niet voor niks uit is gegaan en het nooit “perfect” kon zijn. Het is oké dat je ook mooie herinneringen hebt aan de relatie maar denk ook aan alle ruzies die je had.

  1.     Focus op jezelf: Na een hartbreuk is het goed om aan jezelf te gaan werken en jezelf te verbeteren. Het voordeel van de relatiebreuk is dat je nu veel meer tijd hebt voor jezelf. Begin bijvoorbeeld aan een nieuwe hobby of verbeter je skills in iets. Op deze manier krijg je meer zelfvertrouwen en verleg je de focus weer op jezelf.

  1.     Vermijd contact: Als je relatie voorbij is heb je vaak de neiging om met elkaar te gaan praten voor “afsluiting”. Dit moet je vermijden wanneer je daar nog helemaal niet aan toe bent. Je moet niet in oude gewoontes willen vallen. Geef je hart de tijd om te helen zonder dat je contact hebt met de ander.

  2.    Schrijf van je af: Het kan soms heerlijk zijn om van je af te schrijven. Op deze manier zet je alles op een rijtje en kan je misschien ook wat helderder naar de situatie kijken.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Steun ons!

Wij kunnen jouw donatie goed gebruiken! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren helpen. Alvast hartelijk dank!

Bedrag