8 tips om jouw nachtrust te verbeteren

Ken je dat? Je ligt te woelen in je bed, denkt over van alles na, en het lukt maar niet om in slaap te komen. Dat is niet alleen vervelend, maar ook nog eens onhandig. Een goede nachtrust is namelijk essentieel. Het heeft invloed op je gemoedstoestand en je productiviteit gedurende dag. Daarnaast kan het voor stress en lichamelijke klachten zorgen. Als je last hebt van een slechte nachtrust zijn er gelukkig wel dingen die je kunt doen, zodat je slaap verbetert. Een persoon heeft gemiddeld 8 uur slaap per nacht nodig. Kom jij daar aan? Lees hier hoe je kunt leren om weer te slapen als een roos:

  1.     Work-out: Overdag sporten zorgt ervoor dat je lichaam moe is, waardoor je sneller in slaap kunt vallen. Probeer niet vlak voor het slapengaan te sporten, dan maak je je lichaam juist wakker en werkt het dus juist averechts.

 

  1.     Voeding: Eten geeft je lichaam veel energie waardoor je wakker blijft. Overdag is dat goed, maar vlak voor het slapen kun je eten dus beter laten staan. Probeer twee uur voordat je gaat slapen, niets meer te eten. Daarnaast is het niet fijn voor je maag om met een super volle buik te gaan slapen.

 

  1.     Zeg nee tegen cafeïne: Als je in slaap wilt kunnen vallen, moet je vooral geen cafeïne drinken voor het slapen. Producten als koffie en cola, houden je namelijk juist wakker.  

 

  1.     Ontspan: Voordat je gaat slapen is het goed om dingen te doen die jou laten ontspannen. Neem bijvoorbeeld een lekker warm bad of lees een goed boek.

 

  1.     Leg je telefoon weg: Je telefoon is geen goede hulp als je in slaap wilt vallen. Het blauwe licht van je telefoon houdt je wakker. Daarnaast zorgt het voor te veel prikkels voor het slapen gaan.

 

  1.     Zorg voor een donkere kamer: Vooral in de zomer is het handig om goede gordijnen te hebben, zodat je niet wakker blijft doordat het lang licht is. Ook in de ochtend kan het helpen om goed door te kunnen slapen en niet om 5 uur wakker wordt met een felle zon in je gezicht.

 

  1.     Temperatuur: Een goede temperatuur is belangrijk als je lekker wil slapen. Te warm is niet lekker, maar te koud ook niet. Toch is het beter om de kamer een beetje koel te houden. Dan kan je ook lekker wegkruipen onder de dekens.

 

  1.     Slaapritme: Het is goed om een vast slaapritme te hebben. Probeer daarom elke dag rond hetzelfde tijdstip op te staan en naar bed te gaan. Dan weet je zeker dat je genoeg slaap hebt gehad. Je lichaam zal dan ook steeds meer wennen aan dit slaappatroon, waardoor in slaap vallen, makkelijker wordt.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Steun ons!

Wij kunnen jouw donatie goed gebruiken! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren helpen. Alvast hartelijk dank!

Bedrag