Wat is zelfvertrouwen?

Ik ben goed in wat ik doe, ik voel me mooi, ik ben leuk zoals ik ben’. Zijn dat gedachte die door je hoofd schieten? Grote kans dat jij veel zelfvertrouwen hebt. Heb je deze gedachte nog niet? Geen zorgen, zelfvertrouwen kun je namelijk gewoon nog ontwikkelen!

Zelfvertrouwen heeft te maken met hoeveel vertrouwen je hebt in jezelf en wat je kan. Het is het heerlijke gevoel, dat jij de hele wereld aan kunt. Als je veel vertrouwen hebt in jezelf, ben je zelfverzekerd. Deze zelfverzekerdheid zorgt ervoor dat je weet wat je wilt en voor jezelf en andere durft op te komen. Veel mensen hebben moeite met zelfvertrouwen, het is dus helemaal niet gek als jij dit zelf ook nog lastig vindt. Gelukkig is dit iets wat je kunt trainen. Hou er wel rekening mee, dat dit niet van de een op andere dag is opgebouwd, maar elk stapje telt.

Door goed voor jezelf te zorgen en goed tegen jezelf te praten kun je al een heel eind komen. Veel mensen hebben de gewoonte om negatief tegen henzelf te praten. Het raam uit met die negatieve gedachtes! Hoe vaker je iets tegen jezelf zegt, des te meer je erin gaat geloven. Blijf dus tegen jezelf praten, hoe je ook tegen een geliefde zou praten. 

 Er zijn verschillende oorzaken, die ervoor kunnen zorgen dat je minder zelfvertrouwen hebt. Het is handig dit te weten, zodat je weet hoe je je ontwikkeling naar meer zelfvertrouwen, kunt aanpakken. Weinig zelfvertrouwen kan een aantal oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld:

  •       Jezelf vergelijken met anderen
  •       Hoog sensitief zijn
  •       Een negatief levensbeeld
  •       Kampen met een depressie
  •       Heel erg beïnvloedbaar zijn
  •       Perfectionistisch zijn

Weinig zelfvertrouwen kan ervoor zorgen dat je last krijgt van bijvoorbeeld, faalangst, sociale angsten, eetproblemen, FOMO (fear of missing out), dat je jezelf gaat isoleren of zelfs een depressie. Dat willen we natuurlijk voorkomen. Lees daarom vooral verder over hoe jij jouw zelfvertrouwen kunt boosten.  

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Steun ons!

Wij kunnen jouw donatie goed gebruiken! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren helpen. Alvast hartelijk dank!

Bedrag