Schaamte: Wat moet ik ermee?

Je kent het wel, je loopt in een grote groep en doet iets, wat je eigenlijk niet had willen doen. Je voelt je gênant en ongemakkelijk. Het voelt alsof iedereen naar je kijkt en alsof dat niet genoeg is, wordt je ook nog eens rood en krijg je het enorm warm. Je schaamt je… Schamen is een vervelende emotie en het is goed om te weten hoe je met deze emotie om kunt gaan.

Wat is schaamte?

Er zijn verschillende vormen van schamen. Je kan je schamen voor jezelf, om wat anderen van je vinden, om een fout die je hebt gemaakt, maar ook bijvoorbeeld voor een ander. Als jij je ergens voor schaamt heb je het gevoel dat iets wat jij of iemand anders doet niet goed is. Je voelt je onzeker en kan het gevoel hebben dat andere mensen jou beoordelen. Ook kan het zijn dat je bang bent dat mensen je gaan afwijzen of verlaten. Het gevoel van schaamte is natuurlijk ontzettend vervelend maar wel heel menselijk. 

 Waarom schaam ik me dan?

Schaamte komt vooral voor als je wat anders doet dan jouw normen en waarden. Meeste mensen willen door hun omgeving worden geaccepteerd, dus ze gedragen zich zoals ze zijn aangeleerd. Als je daarvan afwijkt en iets anders doet, kan een gevoel van schaamte komen. Dit is eigenlijk omdat je bang bent, afgewezen te worden. Een mens is eigenlijk een ‘kuddedier’, dus willen ze altijd leuk gevonden worden door een groep.

Hoe snel iemand zich schaamt verschilt per mens. Als je onzeker bent zul jij je misschien sneller schamen dan iemand die zich niet zo snel wat aantrekt van een ander. Ook geeft de ene persoon er meer om erbij te horen in een groep dan de ander.

Hoe dan ook, schamen is voor niemand fijn. Daarom hier wat tips om met schaamte om te gaan:

  1.     Praat positief: Het is belangrijk dat je jezelf aanleert op een positieve en lieve manier tegen jezelf, maar ook tegen anderen te praten.

  1.     Weet dat het menselijk is: Realiseer je goed dat iedereen zich wel eens schaamt en dat het menselijk is om je zo te voelen.

  1.     Praat erover: Praat over je schaamte met iemand die je niet oordeelt. Misschien kan diegene jou een fijn gevoel geven door jou te overtuigen, dat jij je niet hoeft te schamen en goed bent zoals je bent.

  1.     Accepteer het: Het is belangrijk dat je accepteert dat jij je zo voelt en dat je het gevoel niet gaat wegstoppen. Als je het gaat verdragen wordt het vanzelf minder.

  1.     Ga even iets leuks doen: Doe iets waar jij je goed bij voelt. Ga bijvoorbeeld even naar buiten, lees een boek of doe iets met iemand die jou omhoog haalt en blij maakt.

  2.  Zoek uit waar de schaamte vandaan komt: Het is belangrijk om goed na te gaan wat het is wat je nou eigenlijk echt voelt. Soms zit er meer achter schaamte of heeft het een andere oorzaak dan je in eerste instantie dacht.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Steun ons!

Wij kunnen jouw donatie goed gebruiken! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren helpen. Alvast hartelijk dank!

Bedrag