Een angststoornis, wat is het en wat kun je er tegen doen?

Angst is een gevoel van benauwdheid en vrees dat wordt veroorzaakt door een dreigend onheil of gevaar. Dit kan een echt of denkbeeldig gevaar zijn.” Het is een systeem van je lichaam wat heel handig kan zijn, maar ook heel beperkend werkt.  

Iedereen is wel eens angstig en dat is gezond. Ongeveer één op vijf Nederlanders heeft een angststoornis of een fobie. Mensen met een angststoornis hebben een grotere kans om last te krijgen van mentale problemen en bijvoorbeeld een depressie te krijgen. Daarnaast kan het je tegenhouden om dingen te ondernemen. Daarom is het belangrijk om hier bewustzijn over te creëren en mensen te helpen.

Angst kan je helpen bij dreigend gevaar. Het wordt pas ongezond, wanneer je een angststoornis ontwikkelt. Met een angststoornis ben je namelijk ook bang op momenten dat het totaal niet nodig is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand heel erg gaat piekeren of bepaalde situaties niet meer aan durft terwijl deze eigenlijk volkomen veilig zijn, zoals bijvoorbeeld werk. Een angststoornis kan je leven compleet dwarszitten.

Kenmerken van een angststoornis

 •       Heftige angsten zonder dat er gevaar is
 •       Steeds zorgen maken over van alles
 •       Hartkloppingen
 •       Zweten
 •       Benauwdheid
 •       Paniekaanvallen
 •       Misselijkheid 
 •       Slechte concentratie
 •       Prikkelbaarheid 
 •       Spanning 
 •       Slaapproblemen 

 

Ontstaan van een angststoornis

 Hieronder zijn een paar voorbeelden waardoor een angststoornis zou kunnen komen:

 •       Het kan erfelijk zijn
 •       Door een heftig trauma
 •       Drugsgebruik
 •       Ziekte
 •       Manier van opvoeden 
 •       Door pesten
 •       Door eenzaamheid


Wat kun je er tegen doen?

 Er zijn gelukkig dingen die je kunt doen om angst, ook gedurende een angststoornis, te verminderen. Daarnaast zijn er dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je minder vatbaar bent. Je vindt hier acht tips om je daarbij te helpen.

 1.     Eet gezond: Het is superbelangrijk om goed te blijven eten. Als jij alleen maar slechte voeding of veel te weinig gaat eten, ga jij je alleen maar slechter voelen. 
 
 1.     Vermijd alcohol en drugs: Van alcohol en drugs weten we al dat het super slecht voor je is, maar als jij je angstig voelt kunnen alcohol en drugs die gevoelens heel erg versterken. Afblijven dus!
 
 1.     Probeer positief te blijven: Het is belangrijk om positief tegen jezelf te blijven praten ook al kan dat soms moeilijk zijn. Een handige tip is om je negatieve of angstige gedachten op te schrijven en ze dan om te buigen naar een positieve gedachte. Op deze manier kan je proberen je gedachtes te veranderen.
 
 1.     Slaap:  Een goed slaapritme is ontzettend belangrijk als je last hebt van een angststoornis. Let er goed op dat je niet te veel slaapt maar ook niet dat je te weinig slaapt. Probeer daarom een vast slaapritme aan te houden door elke dag rond hetzelfde tijdstip te gaan slapen en ook weer op te staan.
 
 1.     Beweeg genoeg: Bij sporten en bewegen komt het geluk stofje endorfine vrij waardoor je je weer beter gaat voelen. Als je niet van intensief sporten houdt kan je ook op andere manieren bewegen zoals door bijvoorbeeld te wandelen of even een rondje te fietsen. Alleen al de buitenlucht zal je goed doen.
 
 1.     Mediteren: Als jij je angstig voelt is het goed om te gaan mediteren. Bij mediteren moet je namelijk goed op je ademhaling letten en dat zorgt ervoor dat je je rustiger voelt in je hoofd. Naast mediteren is yoga ook super goed om te doen omdat je daar ook door kan ontspannen.
 
 1.     Routine: Probeer een dagelijkse routine aan te houden. Meestal zorgt dit voor veel rust in je hoofd. Eet en slaap daarom op vaste tijden.
 
 1.     Vermijd cafeïne: Cafeïne is niet goed voor je als je angstig bent dus probeer drankjes zoals thee met cafeïne en koffie te vermijden. 
 

Wanneer je er zelf niet uitkomt en de angststoornis je beperkt, is het goed om professionele hulp te vragen voor een gerichte behandeling. Twijfel niet om je huisarts of naasten te benaderen voor hulp.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Steun ons!

Wij kunnen jouw donatie goed gebruiken! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren helpen. Alvast hartelijk dank!

Bedrag