De valkuilen van social media

Leuke foto hier, grappig filmpje daar, je kent het wel.. Je blijft maar scrollen! Bijna iedereen zit tegenwoordig op social media. Overal waar je kijkt zie je tegenwoordig mensen met een telefoon in de hand. Social media heeft natuurlijk zijn voordelen en kan heel gezellig zijn. Maar gaat ook gepaard met een heleboel nadelen. Wees bewust van de valkuilen, zodat je er zelf niet intrapt. Lees hier meer over de grote nadelen van al je sociale apps.

  1. Vergelijking: De grootste valkuil op social media is dat jij je gaat vergelijken met andere mensen. Op instagram lijkt het al snel alsof mensen het “perfecte” leventje hebben. Dit kan ervoor zorgen dat je een enorme prestatiedruk bij jezelf ontwikkelt of heel onzeker wordt over hoe je eruit zien. Het gras lijkt ergens anders namelijk altijd groener. Vooral als je jong bent kan dit gevaarlijk zijn. Je maakt dan namelijk veel lichamelijke veranderingen door en denkt sneller dat je er op een bepaalde manier uit moet zien. Het is dus belangrijk om te realiseren dat social media niet de realiteit is en mensen alleen maar hun hoogtepunten posten. Daarnaast zijn ontzettend veel foto’s op social media gefotoshopt. 

  2. Veel te veel informatie: Doordat je zoveel op social media zit, krijgen je hersenen veel te veel informatie te verwerken. Als jij je telefoon pakt zodra je wakker bent geworden, krijg je veel te veel prikkels binnen. Dit zorgt ervoor dat je onrustig wordt in je hoofd, zonder dat je het zelf misschien doorhebt. Daarnaast kan al die informatie ervoor zorgen dat je concentratie en slaapproblemen krijgt.

  3. Het leidt af: Sommigen scrollen uren achter elkaar op hun instagram. Dat kan natuurlijk super afleidend zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je leerontwijkend gedrag gaat vertonen, omdat je als het ware veslaafd wordt aan je telefoon. 

  4. Privacy: Hoe meer je op social media zit hoe minder privacy je hebt. Vrienden kunnen altijd zien, wanneer je online bent en vaak vergeet je dat alles wat je op internet plaatst ook echt op internet blijft. 

  5. FOMO: Doordat iedereen de hele tijd post wat ze aan het doen zijn kan het zijn dat je last krijgt van “fear of missing out”. Het kan zijn dat je het gevoel krijgt dat je overal bij moeten zijn, omdat je er anders niet toe zou doen. Dat is natuurlijk onzin! 
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Steun ons!

Wij kunnen jouw donatie goed gebruiken! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren helpen. Alvast hartelijk dank!

Bedrag