9 tips voor gezondere relaties

Voel jij je wel eens “drained” nadat je met iemand hebt afgesproken? Dan wordt het misschien eens tijd om eens kritisch naar je relatie te kijken. Het is belangrijk om gezonde relaties te hebben met anderen. In relaties is het de bedoeling dat het voor jullie beide goed voelt en je elkaar sterker maakt. Hieronder staan een aantal tips om je relaties te verbeteren, onderhouden en bovenal, hoe je kunt zorgen dat ze gezond blijven. 

  1. Stel je eigen grenzen: Het is belangrijk om in je relaties duidelijk te zijn over hoeveel je met elkaar deelt en dus grenzen te stellen. Je grenzen moeten altijd van beide kanten gerespecteerd worden, zodat je geen druk voelt om meer met elkaar te delen dan je zelf prettig vindt.

  2. Weet wat je waard bent: Als iemand jou continu het gevoel geeft dat je niet goed bent, zoals je bent, is het misschien een idee de relatie te heroverwegen. Het is belangrijk dat jij je gerespecteerd en gewaardeerd voelt, om een goede relatie te hebben.

  3. Accepteer dat jullie het niet altijd eens zijn: Het is normaal om in een relatie af en toe een onenigheid te hebben. Respecteer ook van elkaar dat je soms een andere mening hebt. Je kunt ruzies verminderen wanneer je ook openstaat voor de mening van een ander en daar naar kan luisteren.

  4. Zeg ook is “nee”: De kans is best groot dat je wel eens in een situatie gekomen bent waar je “ja” zei op iets, wat je eigenlijk liever niet wilde. Het is belangrijk dat je ook altijd  “nee” kunt zeggen als je een keer ergens geen zin in hebt of ergens een slecht gevoel bij krijgt.

  5. Vertrouw elkaar: Als je een gezonde relatie wilt, is het belangrijk elkaar te vertrouwen. Het is bijvoorbeeld niet handig om in elkaars telefoon te kijken of elke stap van de ander te volgen. Het is belangrijk om privacy te hebben en daar goede afspraken over te maken.

  6. Steun en toeverlaat: Het is super belangrijk dat je elkaars dromen steunt en dat je elkaar het allerbeste gunt. Help elkaar door moeilijk tijden heen en sta voor elkaar klaar.

  7. Geef elkaar de ruimte: Het is gezond als je in je relaties een eigen leven blijft leiden met eigen hobby’s en vriendschappen. Ook is het goed om wel eens alleen te zijn en “me time” te hebben.

  8. Zeg “sorry” als je fout zit: Het is belangrijk om in te kunnen zien wanneer je fout zit en jij je excuses aan moet bieden. Op deze manier kunnen ook conflicten sneller worden opgelost.

  9. Communiceer: Open en eerlijk met elkaar kunnen communiceren is echt de basis voor een gezonde relatie. Op deze manier leer je elkaar beter begrijpen. Spreek op tijd uit wat je voelt. Hierin is belangrijk dat je de ander niet oordeelt.  
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Steun ons!

Wij kunnen jouw donatie goed gebruiken! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren helpen. Alvast hartelijk dank!

Bedrag