10 tips om je zelfvertrouwen een boost te geven

Zelfvertrouwen is ontzettend belangrijk om lekker in je vel te zitten. Je onzeker voelen is een naar gevoel, waar niemand vrolijk van wordt. Je kunt natuurlijk niet van de een op de andere dag een enorm zelfvertrouwen hebben opgebouwd, maar je kan het wel leren. Hieronder zijn een aantal dingen die je kunt doen om je zelfverzekerder te voelen.

 

  1.  Ga sporten: Sporten is super goed om je zelfvertrouwen op te bouwen. Je maakt namelijk het geluksstofje endorfine aan, waardoor je er daadwerkelijk vrolijker van wordt. Daarnaast voel je je meestal trots op jezelf, omdat je bent gegaan en door hebt gezet.

 

  1.  Affirmaties: Affirmaties zijn kleine korte positieve zinnetjes, die je tegen jezelf zegt. Als je ze regelmatig opnoemt ga je er steeds meer in geloven. Hoe negatiever je tegen jezelf praat hoe minder je zelfvertrouwen wordt en andersom. Door affirmaties zoals “ik kan het”, “ik ben goed zoals ik ben” of “ik geloof in mezelf” op te noemen geef je je zelfvertrouwen een boost.

 

  1.  Vergelijk jezelf niet met anderen: Jezelf vergelijken met anderen, werkt vaak tegen. Wanneer je naar iemands hoogtepunten kijkt, zie je vaak niet hoe diegene zich echt voelt. Wat wel een goede reden is om naar een ander te kijken is om jezelf te laten inspireren.

 

  1.  Ga uit je comfortzone: Door dingen te doen die buiten je comfortzone liggen, krijg je meer vertrouwen in jezelf. Dit komt omdat je er zo achter komt dat je meer kunt dan je dacht of durfde. 

 

  1.  Schrijf je positieve eigenschappen op: Als je je positieve eigenschappen opschrijft kan je daarnaar kijken als je even wat minder goed over jezelf denkt.

 

  1.  Let op je houding: Zorg ervoor dat je een rechte houding hebt terwijl je loopt en zit. Ten eerste kom je zelfverzekerd overen zul je je zelf ook zelfverzekerder voelen.

 

  1.  Wees dankbaar: Door op te schrijven waar je dankbaar voor bent leg je de nadruk op wat je wél hebt in plaats van wat je niet hebt. Hierdoor haal je meer het positieve naar boven en ga je je beter voelen.

 

  1.  Perfectie bestaat niet: Houd in je hoofd dat perfectie niet bestaat en dat je oké bent zoals je bent. Het is wel goed om te streven naar de beste versie van jezelf want daar groei je alleen maar van.

 

  1.  Houd je aan de afspraken die je met jezelf maakt: Als je afspraken die je met jezelf hebt gemaakt, verbreekt, kan dit onzekere gevoelens met zich meebrengen. Als jij je aan je eigen afspraken houdt krijg je veel meer zelfvertrouwen.

 

  1. Accepteer complimenten: Hoe reageer jij wanneer iemand jou een compliment geeft? Je bent misschien geneigd om ze weg te wuiven. Neem complimenten altijd aan. Iemand geeft jou namelijk waardering en dat kan je zelfvertrouwen vergroten. Ook is het goed om af en toe complimenten uit te delen, wel wanneer je ze echt meent natuurlijk!