8 dingen die jij kunt doen om je vrienden en familie écht te helpen

Wanneer je vrienden en familie het lastig hebben is het belangrijk om te weten hoe je ze kan helpen. Vooral in deze tijden is het belangrijk om een beetje extra op elkaar te letten. Hieronder zijn een aantal dingen die je kunt doen om bijvoorbeeld een familielid, klasgenoot, vriend of vriendin te supporten.

 1. Praat met ze: Om iemand echt te kunnen helpen is het belangrijk om ze eerst te laten weten dat je er voor ze bent. Probeer altijd te communiceren en erachter te komen hoe je ze zo goed mogelijk kan helpen.

   

 2. Laat zien dat het je boeit:  Het is belangrijk dat de ander het gevoel geeft dat het je boeit wat ze zeggen en de echt wilt luisteren. Doe niet alsof de ander zielig is maar stel vragen en laat zien dat je ze begrijpt. Je kunt bijvoorbeeld dingen zeggen zoals: “ik begrijp dat het vervelend is.” of “Ik wil je hier graag bij helpen.”

   

 3. Blijf rustig: Reageer rustig op een persoon wanneer hij/zij je iets vertelt. Als je op een rustige manier praat is de kans groter dat de ander dat ook doet en zich daardoor ook rustiger voelt.

 4. Herinner ze aan dingen die ze leuk vinden:  Als een persoon een bepaalde interesse of hobby heeft, kan je diegene aanmoedigen om dat weer op te pakken. Soms heb je de neiging hobby’s  links te laten liggen als jij je slecht voelt terwijl het juist goede afleiding kan zijn.

   

 5. Zoek contact met iemand in hun omgeving: Als jij je echt zorgen maakt is het een idee om contact te zoeken met de ouders of een ander familielid. Zodat zij ook op de hoogte zijn en misschien weten hoe ze betere hulp kunnen bieden.

   

 6. Bespreek je zorgen: Als jou iets opvalt aan het gedrag van een ander is het goed om dat te bespreken. Probeer ze alleen niet een schuldgevoel te geven of het idee te geven dat je over ze oordeelt.

   

 7. Luister: Luister niet alleen om te reageren, maar ook echt om te luisteren. Laat de mensen dus altijd uitpraten en probeer zonder oordeel te reageren. Vaak kan een luisterend oor al veel voor iemand betekenen.

   

 8. Vraag wie het beste zou kunnen helpen: Het is belangrijk om te vragen wie hij/ zij denkt dat het beste kan helpen. Soms weet de persoon die hulp nodig heeft zelf al wat of wie er nodig is
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Steun ons!

Wij kunnen jouw donatie goed gebruiken! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren helpen. Alvast hartelijk dank!

Bedrag