Marina deelt haar verhaal

Over haar broertje Alexander, haar jeugd en haar missie om jonge generaties mentaal sterker te maken

Als twintiger leefde mijn broertje Alexander voor ­muziek. Hij droomde ervan om dj te worden, maar tegelijk ging het heel erg slecht met hem. Twee jaar lang was hij af en aan onder behandeling in een ggz-instelling. En als hij niet in de kliniek zat, zag ik hoe zijn dagen een soort soep zonder slaap of ritme werden. De positiviteit en interesse die hij uitstraalde naar mensen om hem heen, voelde hij vaak niet in – of voor zichzelf. Die innerlijke strijd werd hem teveel, en op zijn 22e stapte hij uit het leven. Ik heb Braive opgericht om te zorgen dat wat met mijn broertje is gebeurd, andere jongeren zoveel ­mogelijk bespaard kan blijven. 

Alexander, en de jonge mensen om hem heen, hebben mij doen inzien hoe moeilijk het is om uit de psychische zorg te komen als je er eenmaal in zit. Voorkomen is altijd beter dan genezen, en mentale problemen kan iedereen krijgen. Toch ­ervaart ruim de helft van de jonge mensen met psychische klachten het als een taboe om erover te praten. Het kost moed om open te zijn over trauma’s of stress – en je hebt je brein nodig om te begrijpen hoe mentale gezondheid werkt. Vandaar de naam Braive!

Jezelf kunnen of durven uiten is niet altijd vanzelfsprekend

Ik ben niet gewend om mezelf te uiten, als kind deed ik het al niet. Ik gedroeg me wel expressief, maar vooral omdat ik dacht dat mensen dat van mij verwachtten. De échte Marina en wat er in me omging, liet ik niet zien. Na de val van het communisme in 1989, ontstond er in Georgië een burgeroorlog en zijn mijn ouders met mij het land uit gevlucht. In het Nederlandse asielzoekerscentrum waar we terecht kwamen, was ons ‘huis’ als gezin een ­kamer van twintig vierkante meter met een gaspitje, vier bedden, een eettafel, een kast en uiteindelijk een babybedje. Alexander is daar geboren, ik was toen zeven. In die situatie en tijdens de periode daarna was er voor mijn gevoel geen ruimte voor mij, en voor mijn problemen.

 

Volg je hart, je weet allang wat je doel is

Het overlijden van mijn broertje landde bovenop mijn onverwerkte ervaringen en ongezonde patronen, en werd me teveel. Ik belandde zelf in een depressie. Uit bed komen of een glas water drinken kostte me de ­grootst mogelijke moeite: eigenlijk zag ik het nut van het leven niet meer. Totdat ik tijdens een ayahuasca-sessie mijn broertje voor me zag. Levensecht. Hij zei: ‘Marina, het was mijn tijd. Maar voor jou is er nog een groter plan. Volg je hart, je weet allang wat je doel is.’ Na die ervaring ben ik er alles aan gaan doen om beter te worden. Ik had een hele checklist: elke dag op dezelfde tijd opstaan, douchen, aankleden, zelf eten maken, even naar buiten. Zo ben ik langzaam uit mijn depressie gekrabbeld. Toen ik me weer beter voelde, wist ik wat ik moest doen. Dat was het begin van Braive.

Ik wil de volgende generatie sterker maken

Jongeren van nu zijn extra vatbaar voor mentale problemen. Er is veel druk om van jongs af aan te presteren. Ze niksen nauwelijks. Om te ontspannen, kijken veel jongeren Netflix of op sociale media, waar ze juist worden geconfronteerd met de verwachting een Instagramwaardig leven te leiden. Maar als het telkens niet lukt aan al die verwachtingen te voldoen, en er geen ruimte is om die kwetsbaarheden te delen, dan gaat het schuren. Met Braive wil ik jongeren inspireren en empoweren om mentaal veerkrachtig te worden.

Als ondernemer zonder zorgachtergrond, heb ik samen met een jeugdpsycholoog, orthopedagoog en NLP-coach ons programma ontwikkeld. Aan de hand van verschillende werkvormen en oefeningen leren jongeren symptomen van mentale problemen te herkennen en wat daarmee te doen, hoe om te gaan met tegenspoed en bovenal hun eigen kracht te zien.

 

Er gaat een gigantische kracht uit van kwetsbaarheid

Ik hoop dat Braive eraan kan bijdragen dat een beweging van jongeren zegt: het is sterk om je kwetsbare kant te laten zien, en te delen dat je ergens onzeker of verdrietig over bent. Ik ben er heel trots op dat ikzelf het roer heb kunnen omgooien en voor het eerst in mijn leven mijn vrienden openlijk heb verteld over mijn jeugd en mijn broertje. Daardoor gebeurde er er iets magisch: doordat mijn vrienden niet meer ­alleen het perfecte plaatje zagen, voelden ze zich veiliger om óók hun kwetsbaarheden te delen. Mijn vriendschappen zijn sterker geworden.

Mijn droom is dat er een verplicht vak in het curriculum komt om jezelf beter te leren kennen, je emoties, gedachten en gedrag te kunnen plaatsen en empathisch vermogen te trainen. Op ons Instagram account inspireren wij je om te denken: het is oké als het even wat minder gaat. Laatst plaatste een van de Braive jongeren: ‘Je moet zoveel mogelijk schijt hebben aan wat iedereen over je denkt en doen en laten waar je zin in hebt.’ Lekker Amsterdams toch? Ik denk dat we daar veel van kunnen leren.

Marina Broeva – oprichter Braive 

Dit is een aangepaste versie van de publicatie over Marina die eerder in het Parool verscheen.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Steun ons!

Wij kunnen jouw donatie goed gebruiken! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren helpen. Alvast hartelijk dank!

Bedrag