Corona-moe? 5 mental health tips om je erdoorheen te slepen

Het coronavirus houdt de wereld al bijna een jaar in de ban. Naast dat het virus een letterlijke bedreiging voor onze fysieke gezondheid vormt, blijkt ook steeds meer dat onze mentale gezondheid flink onder deze pandemie te lijden heeft. Vooral jongeren worden door de aanhoudende tijd van onzekerheid steeds somberder. Aan de pandemie en de huidige maatregelen kunnen we niets veranderen, wel kunnen we goed voor onszelf zorgen op mentaal gebied. Braive geeft je 5 tips om je mentale gezondheid in deze tijd een oppepper te geven. 

Ga elke dag even naar buiten

Weer of geen weer, buitenlucht maakt je hoofd altijd wat leger. Een korte wandeling draagt al bij aan je fysieke én mentale gezondheid. Heb je een beetje motivatie nodig? Team up met vrienden en/of familie in de app Ommetje, waarin je wordt uitgedaagd om elke dag een ommetje van 20 minuten te maken. Zo houd je elkaar accountable en krijgt het ook een spelelement. Dit is wel een gezond wedstrijdje.

Beperk het controleren van nieuwsbronnen

Elk uur het nieuws controleren verandert niets aan de situatie, maar kan wel voor paniek/ nare gevoelens zorgen. Beperk daarom het controleren van het nieuws tot maximaal twee keer per dag; een keer ‘s ochtends en een keer rond het avondeten. Vermijd  ook het controleren van het nieuws vlak voor je naar bed gaat, dit zorgt alleen maar voor onrust in je hoofd. 

Geef structuur aan je dag

Een ritme geeft je houvast, en daarom is het belangrijk dat je structuur aan je dag geeft. Probeer in ieder geval doordeweeks een paar vaste momenten in je dag aan te brengen, dit zorgt ook voor een betere scheiding tussen week- en je weekenddagen. Je kunt hierbij denken aan het eten van je ontbijt, lunch en avondeten op vaste tijdstippen. Ook vaste tijden voor naar bed gaan en opstaan of bijvoorbeeld gelijk douchen nadat je je bed uitrolt (en zo fris aan je dag begint) dragen bij aan structuur. 

Hou een dag- of dankboek bij

Het opschrijven van je gedachten is altijd een goed idee om je hoofd leger te maken. Doe dit bijvoorbeeld door een dagboekje bij te houden. Je hoeft hierin echt geen hele bladzijden per dag vol te pennen: als een paar regels pers dag of per week volstaat voor jou, is dat al goed. Een ander idee is om elke dag 3 dingen waar je die dag dankbaar voor bent op te schrijven in een notitieboekje. Blader dit eens in de zoveel tijd door, zo leg je de nadruk op de leuke en fijne dingen in je leven waar je dankbaar voor kunt zijn.’Vele onderzoeken hebben uitgewezen dat er een positieve relatie is tussen het regelmatig beoefenen van dankbaarheid en het welzijn /geluk van een mens: zie dit artikel op de Harvard website: 

Praat!

Zit je niet lekker in je vel? Praat erover! Niet alleen zul je zien dat dit oplucht, ook is het goed om andere op de hoogte te stellen van jouw situatie en wellicht kunnen ze je zelfs helpen.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Steun ons!

Wij kunnen jouw donatie goed gebruiken! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren helpen. Alvast hartelijk dank!

Bedrag